Januari is de maand van goede voornemens. Je wil gezonder gaan eten, minder tijd doorbrengen op je telefoon of naast het sporten extra krachttrainingen doen. Helaas haalt de meerderheid deze doelen niet. Hoe komt dit toch? En wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat je jouw goede voornemens dit jaar wel haalt? In deze blog vertel ik je er graag meer over en geef ik je een aantal tips om je op weg te helpen.
Door Daan Damveld (sportinstructeur en leefstijlcoach)
Het veranderen van gewoontes is moeilijk. Wanneer je een bepaalde gewoonte wil veranderen, is het allereerst belangrijk om na te gaan waarom je dit wil. Welke voordelen heeft het om deze gewoonte aan te passen? Gezonder eten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer energie hebt voor je training, sneller herstelt of aan het eind van de wedstrijd minder vermoeid bent.
Vervolgens is het ook belangrijk om de nadelen (oftewel de investering) in kaart te brengen. Als je gezonder wilt eten betekent dat ook dat je misschien vaker wat ‘lekkers’ moet laten staan, of dat je wat extra tijd in de keuken moet doorbrengen om een gezond tussendoortje klaar te maken.
De voordelen die je hoopt te behalen moeten het waard zijn om deze investering te doen. Je wil bijvoorbeeld meer wedstrijden winnen en daarom is het waard om meer krachttraining te doen. Als de investering te groot is blijven we vaak in onze oude gewoontes hangen.
Als je dit allemaal duidelijk hebt, kun je aan de slag met het opstellen van doelen. Hierbij is het van belang dat je naast een resultaatdoel ook een aantal gedragsdoelen hebt.
Het resultaatdoel gaat over het uiteindelijke resultaat dat je wil bereiken. Denk hierbij aan de beste speler/speelster van Nederland worden. Een resultaatdoel kan iemand veel energie geven, maar zegt niks over wat diegene moet doen om dit doel daadwerkelijk te behalen.
De gedragsdoelen zijn de bouwstenen van het resultaatdoel. Deze beschrijven de handelingen die je moet uitvoeren om je resultaatdoel te behalen. Hieronder staan een aantal gedragsdoelen die je zouden kunnen helpen om het resultaatdoel (de beste speler/speelster van Nederland worden) te halen. Dit kan voor iedereen verschillend zijn, dus kijk vooral naar je eigen situatie.
- Als ik klaar ben met sporten, dan eet ik een bakje kwark met een stuk fruit.
- Naast mijn sporttrainingen doe ik twee keer per week aan krachttraining.
- De dag voor de wedstrijd ga ik om 22:00 naar bed, zodat ik uitgerust wakker word.
- Tijdens een training drink ik minimaal één hele bidon met water leeg.
Je hebt veel controle over het behalen van gedragsdoelen. Doordat je elke week aan deze doelen kunt werken, blijf je makkelijker gemotiveerd en werk je indirect ook aan je uiteindelijke resultaatdoel.
Kort samengevat: beschrijf waarom je wil veranderen, wat de voor- en nadelen zijn (de investering moet het waard zijn) en maak vervolgens goede resultaat- en gedragsdoelen. Jullie kunnen het!