Haal meer geld uit je sport! – Praktische tips over sponsoring

“Als voormalig topsporter had ik een droom. Mijn persoonlijke sponsoren geloofden in mijn droom. Door hun sponsoring heb ik mijn droom kunnen waarmaken. Dat gevoel, dat andere mensen in jouw droom geloofden, was geweldig. Na mijn eigen topsportcarrière heb ik het mijn missie gemaakt om ook andere partijen in de sport te helpen, zodat ook zij hun dromen en doelen te kunnen verwezenlijken. “

Vincent de Vries – eigenaar Match en Fit

Twee keer per dag trainen. Vele uren in de auto, trein of bus. Daarnaast ga je ook nog naar school en wil je graag afspreken met je vrienden. Een bijbaantje is daarom lastig. Momenteel nemen jouw ouders de meeste kosten voor trainingen en vervoer voor hun rekening. Maar jij wilt de beste worden in jouw sport. Dat betekent dat je elke dag beter moet worden en op ten duur is daar meer geld voor nodig.

Helaas speelt geld voor veel talentvolle sporters die willen doorbreken naar de top een grote rol. Geld is een middel om de volgende stap te kunnen maken in jouw sportcarrière. Wellicht wil je op trainingsstage naar Japan of wil je graag een toernooi in Australië spelen. Of wil je gaan werken met een personal trainer die jou fysiek en mentaal naar het volgende niveau brengt.

Er zijn verschillende manieren om voldoende inkomsten te genereren zodat jij jouw ambitie waar kan maken. Een van die manieren is het aantrekken van sponsoren. Maar hoe doe je dat? We geven je graag een 6 tips waar jij een snelle start mee kan maken.

Tip 1: Weet wie jij bent
Als jij jouw dromen en doelen niet aan iemand anders kan vertellen, dan gaat niemand anders dat voor jou doen. Waar droom jij van? Wat wil jij gaan bereiken in je sport? Waar wil jij het sponsorgeld voor gebruiken? Stel jezelf een aantal vragen om jouw verhaal helder te krijgen. Een sponsor wilt weten wie jij bent en wat jouw ambitie is.

Tip 2: Kijk om je heen
Kijk letterlijk en figuurlijk om je heen. Wie in jouw directe omgeving heeft een eigen bedrijf? Kent jouw buurman toevallig een ondernemer bij jou in de buurt? Is er een lokaal bedrijf dat reclame maakt langs de kant van de weg? Vraag eens rond binnen je familie, vrienden, kennissen en binnen je sportclub of zij iemand kennen die jou kan helpen.

Tip 3: Mailtjes werken niet
Heb je een bedrijf op het oog die je wil benaderen maar ken je niemand binnen het bedrijf? Dan werken sponsoraanvragen per mail niet. Vaak wordt er niet op gereageerd. Sponsorwerving gaat over het creëren van de gunfactor. Dat gevoel kan je bijvoorbeeld overbrengen via een persoonlijke video. Probeer jouw sponsoraanvraag te onderscheiden van alle andere aanvragen.

Tip 4: Weet wat je te bieden hebt
Schrijf eens op wat je allemaal terug kan doen voor een bedrijf. Is dat een logo op jouw wedstrijdkleding bijvoorbeeld? Of heb je een social media pagina waar je gesponsorde content op kan plaatsen? Heb je bijvoorbeeld een voorliefde voor paaseieren schilderen en kan je 300 eieren schilderen voor het bedrijf? Dat laatste is natuurlijk een gek voorbeeld, maar probeer eens out-of-the-box te denken. Je kan meer bieden dan je in eerste instantie zou denken.

Tip 5: Een wedstrijd speel je door te trainen
Dat is voor jou heel logisch, toch? Datzelfde geldt voor een sponsorgesprek. Oefen eens met je vrienden of je ouders hoe zo’n sponsorgesprek zou kunnen gaan. Welke vragen wil je het bedrijf stellen? Welke vragen kan je verwachten? Toon vooral belangstelling in het andere bedrijf, zonder dat het gemaakt overkomt. Daar prikken mensen snel doorheen. Blijf vooral jezelf, dat creëert de gunfactor.

Tip 6: Behandel je sponsor als jezelf
Eenmaal je een sponsor hebt betrokken bij jouw droom, is het voor jou belangrijk om je sponsor tevreden te houden. Dat kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de behoefte van jouw sponsor. Wil jouw sponsor via de mail op de hoogte gehouden worden of stelt je sponsor het op prijs om maandelijks te bellen? Stel deze vraag ook aan je sponsor.

Met deze tips kan je een eerste start maken met jouw sponsorzoektocht. Wil je meer weten over sponsoring of heb je hulp nodig bij jouw sponsorvraagstukken? Neem dan contact op met Eline Segers van Topsport Gelderland of kijk eens op www.matchenfit.nl voor meer blogs over het onderwerp sponsoring.