Topsportgezin denkt na over voeding

Zorg je dat je na de wedstrijd voldoende eiwitten opneemt? Heb je vandaag genoeg koolhydraten binnengekregen? Herkenbare, maar belangrijke vragen voor een topsporter die het beste uit zichzelf wil halen. Voeding en topsport zijn nauw verbonden met elkaar. Silke Bruil, zestienjarige volleybalster van Topdivisionist Orion, weet net als haar vader André af van het belang van het opnemen van de juiste voeding.

Als je het hebt over een gezin waar sport gespreksstof nummer één is tijdens het avondmaal, zit je bij de familie Bruil aan het juiste adres. André, vader van drie volleyballende dochters, is samen met zijn vrouw Anky maar al te graag met sport bezig en hecht veel waarde aan het komen tot optimale prestaties op sportgebied voor zijn dochter Silke. Daarvoor klopte hij aan bij Achterhoek Younited. Waar Silke een individueel voedingstraject volgde bij sportdiëtist Karin Lambrechtse, was haar vader deelnemer aan een kookworkshop bij laatstgenoemde.

“Ik zie voeding als een heel belangrijk item binnen topsport”, vertelt André. “Op het gebied van voeding vond ik dat er bij Silke zeker nog wat te winnen viel en zo ben ik terechtgekomen aan het adres van Achterhoek Younited. Sport is sowieso een rode draad in ons gezin. Het is daarom niet alleen van toegevoegde waarde voor Silke, maar voor de hele familie. Daar hebben we zeker de vruchten van geplukt, iedereen heeft er baat bij.”

De jongste van de drie zussen, Silke, volgde een voedingstraject bij Karin Lambrechtse en is daar over te spreken. “Het was heel fijn”, zegt ze. “We hebben mijn oude voedingspatroon eerst doorgenomen en naar aanleiding daarvan heeft Karin tips gegeven en een voedingsplan opgesteld. Daarin staan allerlei gerechten die ik kan nemen voor of na wedstrijden en trainingen, vooral gericht op eiwitten en koolhydraten.”

De volleybalster is dankzij het traject bewust geworden van het belang van de juiste eiwitopname en andere aspecten binnen voeding. “Ik ben er achtergekomen dat eiwitopname heel erg belangrijk is voor spierherstel. Daarnaast ben ik ook bewust geworden van het feit dat je eigenlijk best veel kan eten op een dag, als het maar goede voeding is. Ik ben nu bezig met een heel ander eetpatroon dan voorheen.”

Waar Silke een voedingstraject onderging, stroopte André de mouwen op in de keuken om een door Achterhoek Younited georganiseerde kookworkshop te volgen. “Ik ben zelf de kok in huis, waardoor ik sowieso veel bezig ben met koken. Het was heel leuk om de kookworkshop met andere ouders bij te wonen en met elkaar van gedachten te wisselen. Zo leer je ook hoe voeding bij andere sporten een rol speelt.”

Door het traject van zijn dochter en de workshop is André meer gaan nadenken over voeding. “Ik koop nu veel bewuster in. Karin had bijvoorbeeld een mooie lijst gemaakt van sauzen en dressings die je kunt gebruiken voor salades. Dat is zeker zinvol geweest. Daarnaast vind ik voeding gewoon een enorm belangrijk, zeker in combinatie met topsport. Het hoort er gewoon bij.”

Over wat er voor Silke dagelijks precies op het menu staat, kon ze ons het een en ander meegeven. “In de ochtend eet ik altijd twee sneetjes bruin brood of yoghurt met muesli. Rond 10.00 uur een stuk fruit of een Sultana en rond lunchtijd weer bruin brood. Ondertussen drink ik de hele dag veel water en af en toe melk. En als ik een wedstrijd heb staat er eigenlijk altijd pasta op het menu.” Ook weet de volleybalster dat de juiste timing van inname essentieel is in de topsport. “Uiterlijk twee uur voor de wedstrijd eet ik pasta. Vlak voor, na of tijdens de wedstrijd eet ik vaak nog een banaan of een ander stuk fruit. Na de wedstrijd weet ik dat het goed is om zo snel mogelijk eiwitten binnen te krijgen voor spierherstel. Dan neem ik vaak een bakje kwark.”

Dat Silke en André beiden sportief en gezond leven, wordt onderschreven door hun favoriete maaltijd. “Ik denk dat ik bijna de enige ben, maar mijn favoriete maaltijd bestaat uit witlof”, lacht Silke. “Helaas ben ik de enige Bruil die er zo van kan genieten dus heel vaak eten we het helaas niet.” Vader Bruil heeft niet zozeer één specifieke favoriet. Verandering van spijs doet eten, in zijn geval. “Diverse groenten vind ik lekker, dat kan echt van alles zijn. Pasta, ook heerlijk. Als het maar afwisselend is”, besluit hij.