Succesvolle Toptalentenavond voor sporters en ouders Rietveld Lyceum

Op het Rietveld Lyceum in Doetinchem is dinsdagavond de jaarlijkse toptalentenavond georganiseerd. Deze topsportvriendelijke school heeft op dit moment zo’n 60 spelers van de Graafschap Voetbalacademie en 29 sporters in diverse andere takken van sport op school. Tijdens de toptalentenavond worden alle toptalenten met hun ouders uitgenodigd, met als doel om de doelgroep te inspireren en bewustwording te creëren rondom de topsportleefstijl thema’s. Dit in samenwerking met Achterhoek Younited en Topsport Gelderland.

Na de opening van toptalentencoördinator Rick Eenink werden de sporters en ouder van elkaar gescheiden. De ouders kregen een workshop met als thema ‘train je hoofd: mentaal sterker door mindfulness-aandachttraining’ onder leiding van Marieke Abelink (Mindful Everyday). Zij hebben daarbij letterlijk en figuurlijk ervaren hoe het voelt om alle ballen in de lucht te houden. Marieke heeft tijdens deze sessie praktische handvaten aangereikt die kunnen helpen om meer in balans te leven. Daarbij gaf ze ook een korte toelichting over wat mindfulness voor sporters kan betekenen.

EQfit voor sporters
Ook de sporters zaten deze avond niet stil. Zij kregen in de gymzalen twee sessies van 45 minuten. Eén sessie was van EQfit. Tijdens deze training hebben Joke Groot Obbink en Marjoleine Kapitany (trainsters EQfit) de sporters laten ervaren wat deze manier van mentale training kan opleveren. Hoe kun je nou het beste uit jezelf halen? Leren omgaan met tegenslagen of druk en hoe krijg je meer energie. Zo werd er gebokst en waren er nog een tal andere oefeningen om de sporter bewuster te maken.

Motorisch leren
De tweede sessie was gericht op ‘motorisch leren’. Wouter Stronks, trainer O13 en coördinator talentenplan bij de Graafschap Voetbalacademie, verzorgde een Athletic Skill training voor de aanwezige sporttalenten. Verschillende vormen van bewegen zoals mikken, balanceren, klauteren, rollen, et cetera en vooral ook plezier stonden centraal. Kortom, het was een geslaagde avond!