Pilot beweegprogramma de Sport Cross gestart op het Houtkamp College!

Op vrijdag 30 april is topsportvriendelijke school het Houtkamp college in samenwerking met Topsport Gelderland en Achterhoek in Beweging (platform Achterhoek Younited) gestart met een pilot de Sport Cross. De Sport Cross is een breed motorisch beweegprogramma waarin kinderen kennis maken met verschillende spel- en beweegvormen en uitgedaagd worden op hun eigen niveau. Het doel van breed motorisch opleiden is dat kinderen vaardiger worden in bewegen, dat de kans op blessures afneemt en het plezier en de creativiteit in bewegen wordt vergroot.

De Sport Cross is ontstaan vanuit onderzoek naar de fysieke ontwikkelomgeving voor vaardige en gemotiveerde bewegers in de Achterhoek door Ati Beunk. Zij doet de Master Sport- en Beweeginnovatie aan de HAN in Nijmegen en probeert door middel van de Sport Cross een bijdrage te leveren aan de optimalisatie van de fysieke ontwikkelomgeving in de Achterhoek. Samen met coördinator talentontwikkeling Geeke Barmentloo wordt de Sport Cross en het gedachtegoed van breed motorisch opleiden voor iedere jeugdige beweger verder uitgerold in de regio.

Onder leiding van Robin Assink, docent Sport en Bewegen van het Graafschap College en ASM instructeur, krijgen twaalf toptalenten van het Houtkamp gedurende zeven weken wekelijks een breed motorische training. Vandaag stond een kennismaking met alle tien de grondvormen van bewegen centraal, waarin de toptalenten bewust worden gemaakt van het feit dat breed motorisch opleiden belangrijk is voor de algehele motorische ontwikkeling en dat zij hierdoor beter worden in hun eigen sport.

De kinderen hebben met veel enthousiasme deel genomen aan de eerste kennismaking met de beweegvormen. Tot aan de zomervakantie maken de toptalenten in deze pilot een verdiepingsslag op de drie thema’s van breed motorisch opleiden: voortbewegen, object controle en balanceren.