Dione Housheer: ‘De juiste begeleiding is heel belangrijk’

Handbalster Dione Housheer is één van de ambassadeurs van Achterhoek Younited. De 19-jarige speelster is afkomstig uit Gendringen, maar inmiddels neergestreken in Denemarken. Daar komt ze, in één van de grootste internationale competities, uit voor Nykøbing Falster HK. Met het Nederlandse team kwam ze onlangs uit bij de EK handbal in Frankrijk. Maar wie is nou Dione en hoe kijkt ze tegen Achterhoek Younited aan? Daar vroegen we haar naar.

Sinds 1 juli 2018 is Dione als professioneel handbalster actief in Denemarken. “Dit is mijn eerste buitenlandse avontuur”, vertelt ze. “Ik train hier elke dag, soms zelfs twee keer per dag. Daarnaast spelen we hier erg veel wedstrijden, vaak twee per week. Het is dus een erg druk schema, waarbij alles in het teken staat van handbal.”

Daarmee is het snel gegaan voor Dione. Ze maakte in de voorgaande jaren deel uit van de Nederlandse Handbal Academie en kwam ondertussen ook twee jaar uit in de eredivisie. “Tot nu toe heb ik al veel mooie hoogtepunten mee mogen maken in mijn korte carrière. Het is daardoor ook lastig kiezen wat het hoogtepunt van mijn carrière is. Twee keer landskampioen worden, de bronzen plak op de EK afgelopen december en het winnen van de Deense beker met Nykøbing zijn de drie mooiste tot nu toe.”

Hard werken
“Don’t wish for it, work for it!” Dat is de reactie van Dione als we haar vragen of ze een tip heft voor aanstormende talenten. “Talent hebben is iets speciaals”, zegt ze daarover. “Dat moet je gegund zijn en daar moet je gebruik van maken wanneer je een sport graag beoefend. Maar met alleen het hebben van talent kom je er niet en zal je niet je gewenste doelen behalen. Mega hard voor je droom willen werken, alles er voor geven en er dingen voor laten, dát heb je nodig om de topsporter te worden die kans maakt op het behalen van zijn of haar dromen.”

Dione heeft ook nog een andere tip; “Het is ook belangrijk dat je studie niet zomaar aan de kant schuift. Ongeacht welke sport je doet is het belangrijk en handig om dit er naast te blijven doen. Je weet immers nooit zeker of je droom werkelijkheid wordt en voor hoe lang dan. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om dit naast elkaar te doen, maar juist ook alles combineren en dingen zorgvuldig plannen is onderdeel van topsport bedrijven.”

‘Meer dan simpelweg je sport beoefenen’
Het is de begeleiding op dat soort gebieden waarvoor Achterhoek Younited tegenwoordig klaar staat. In het verleden was zo’n organisatie er voor veel sporters niet. Wat had Achterhoek Younited in de ogen van Dione voor haar carrière kunnen doen? “Als je er zelf niet in zit, dan kan de topsportwereld best onbekend zijn”, vertelt ze. “Dan kan het heel lastig zijn om op de juiste manier te werken aan je doelen, maar vooral ook resultaten te boeken. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan simpelweg je sport beoefenen en dat zoveel mogelijk trainen.”

Als geen ander weet Dione dus ook wat er wel nodig is. “De juiste begeleiding in alles wat er verder bij sport komt kijken is heel belangrijk. Wat kun of moet je eten, hoe herstel je het beste, hoe ga je om met tegenslagen en hoe combineer je school met de vele uren sporten. Allemaal dingen waar je zelf minder snel aan denkt, maar die super belangrijk zijn. Als je daar hulp en begeleiding bij kunt krijgen, dan is dat gewoon ontzettend fijn.”