Contracten als topsporter, hoe werkt dat?

Als topsporter is de kans groot dat je op den duur te maken krijgt met contracten. Bjorn Harbers (foto), advocaat en partner bij BAX advocaten belastingkundigen, heeft veel ervaring met het opstellen en beoordelen van contracten in de topsport.

De 41-jarige Harbers is inmiddels al 18 jaar werkzaam bij BAX. De advocaat, die houdt van een potje voetbal kijken bij ‘zijn’ club De Graafschap, doet zelf aan hardlopen en crossfit. “We hebben met BAX een fit & fun programma. Hiermee stimuleren we onze medewerkers in een gezonde leefstijl. Voor een sportminded persoon als ik zijn dat natuurlijk leuke dingen.”

Je als topsporter of ouder verdiepen in contracten in de topsport is erg belangrijk, het gaat namelijk om de toekomst van jezelf of je kind. “Als ouder van een topsporter krijg je te maken met het vastleggen van afspraken. Denk hierbij aan een contract met een sponsor, trainer of bond. Waar moet je nou op letten op het moment dat zo’n contract wordt voorgelegd?”

Aan ieder contract zitten weer andere voorwaarden en verplichtingen waar je als ouder van een topsporter over na moet denken. “Wat zijn valkuilen bij het afsluiten van een contract en hoe pak je dat aan? Veel van de talenten zijn vanwege hun leeftijd nog niet bevoegd om een contract te tekenen waardoor hun ouders deze taak vaak op zich moeten nemen.”

Valkuilen
Harbers weet als geen ander dat het tekenen van een contract niet altijd over rozen gaat in de sportwereld. “Een valkuil kan zijn dat je de regie niet meer zelf in handen hebt. Je wordt te veel afhankelijk van anderen. Soms is dat goed, maar het moet niet zo zijn dat je als talent beperkt wordt in de route die je aflegt doordat je verplichtingen bent aangegaan.” Een bekend voorbeeld is het vastzitten aan een sponsorcontract. “Als je vastzit aan één sponsor wordt het erg lastig om meer middelen beschikbaar te krijgen. De exclusiviteit van het merk mag vaak niet bedongen worden.”

Tijdens het Talentcafé ‘(Top)sport, talent en recht’, dat naar september/oktober verplaatst is, zal ook aandacht zijn voor contracten in de topsport.