Blog: Achterhoek Younited, de plek die ruimte geeft voor je passie

Mijn naam is Lennart Slaats, afstuderend student Sportcommunicatie aan het Fontys te Tilburg. Hopend op een afstudeerstage binnen mijn eigen sport en passie kwam ik eind december 2018 via mijn trainer in contact met Achterhoek Younited. Zelf ben ik een tafeltennissende Bredanaar en je vraagt je waarschijnlijk snel af: Wat moet een Bredanaar in de Achterhoek? Nou, genoeg. Dankzij Achterhoek Younited heb ik de mogelijkheid gekregen om een onderzoek te doen naar het regionale participatieprobleem binnen de sport die ik liefheb sinds mijn zesde levensjaar: Tafeltennis. Daarnaast krijg ik hier de ruimte om mijn tekstuele skills te bevorderen door hier en daar de verantwoordelijkheid te krijgen over het creëren van nieuwsberichten. En daar ben ik deze organisatie dankbaar voor.

Maar hoe is mijn onderzoek tot stand gekomen? Achterhoek Younited ziet kansen binnen het tafeltennis om in de toekomst wat voor de sport te kunnen betekenen. Echter zit het landelijke en daarmee ook het Achterhoekse tafeltennislandschap in een dal. Er zijn weinig talentvolle spelers die binnen het tafeltennis echt het allerbeste uit zichzelf kunnen halen. Enerzijds heeft dit te maken met het gebrek aan een optimale ontwikkelingsomgeving en anderzijds met de lage cijfers qua breedtesport. Er zijn simpelweg te weinig tafeltennissende Achterhoekers; Per 1 januari 2019 beschikte de bond over slechts 105 jeugdleden! Dat is natuurlijk zorgwekkend en frustrerend om te zien als tafeltennisfanatiekeling.

Tafeltennis is niet in trek en dat heeft te maken met een imagoprobleem. Ik ben bezig met een onderzoek met als doel het verbeteren van het ‘camping’ imago, zodat er in eerste instantie meer leden voortvloeien uit deze prachtige sport. Vervolgens hopen we dat Achterhoek Younited in de toekomst van toegevoegde waarde kan zijn voor het tafeltennis en dat talentvolle spelers een betere ontwikkelingsomgeving wordt aangeboden. Tafeltennis is een sport met enorm veel mogelijkheden, die helaas nog niet benut worden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Naast het nog lopende onderzoek heb ik aardig wat interviews afgenomen met verschillende ‘sportminded’ personen en deze omgezet tot een mooi tekstueel eindresultaat, die gepubliceerd werden op deze website. Ook ben ik aanwezig geweest bij een erg leuke kookworkshop van Karin Lambrechtse waar ik uiteindelijk verslag van heb mogen doen en beelden van heb geschoten.

Mijn passie in het vakgebied communicatie ligt bij het schrijven en daar heb ik binnen deze stage de vruchten van kunnen plukken. De afgelopen maanden bij Achterhoek Younited hebben nogmaals een stempel gedrukt op de passie die ik heb voor werken met pen en papier. Naast het afstuderen ben ik sinds kort bezig met het schrijven van een boek over typische, bekende of inspirerende ondernemingen of personen uit Breda. In de toekomst hoop ik dagelijks bezig te zijn met het creëren van tekstuele content.

Nu is het tijd om de scriptie volwaardig uit te schrijven en af te ronden, om vervolgens deel te nemen aan de Universiade in Napels, de plek waar ik mijn tafeltennisonderzoek letterlijk van me af kan slaan met een batje in mijn rechterhand. Eind september hoop ik dat felbegeerde plakaatje te ontvangen die me vertelt: Van harte gefeliciteerd Lennart, je bent afgestudeerd aan de opleiding Sportcommunicatie!

Lennart Slaats