Aansprakelijkheid in de sport; hoe zit dat?

Of je nou met de bal aan de voet over het veld raast, sprintjes trekt op de atletiekbaan of klappen uitdeelt in de ring; bij iedere sport is de kans aanwezig je te blesseren of in bepaalde situaties verstrikt te raken. Maar waar ligt de grens van aansprakelijkheid en welke verzekering hoort daarbij? Annemieke Wiltink (foto), advocaat bij BAX advocaten belastingkundigen, geeft antwoord op onder andere deze vraag tijdens het Talentcafé op 15 april.

Sinds 2004 werkt Annemieke, die zelf sportief actief is met hardlopen en CrossFit, als advocaat bij BAX advocaten belastingkundigen. Negen jaar later rondde ze de specialisatieopleidingen verzekeringsrecht af. In haar functie als advocaat geeft ze veelvuldig advies. “Ik adviseer bijvoorbeeld verzekeringsadviseurs en assurantietussenpersonen over hoe zij invulling kunnen geven aan hun zorgplicht”, vertelt ze. “Het kan gaan om uiteenlopende verzekeringen. Denk aan een brand- of inboedelverzekering, maar ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering.”

Tijdens het Talentcafé op 15 april geeft Annemieke een workshop over aansprakelijkheid en verzekeringen in de (top)sport. “Aansprakelijkheid in de sport wordt minder snel aangenomen, omdat sporters zich op een risicovoller gebied begeven. Het verschilt natuurlijk per sport. Bij boksen bestaat een grotere kans op blessures dan bij tennis, maar de vraag is: Waar ligt de grens en wanneer wordt aansprakelijkheid aangenomen? Veel ouders zijn zich daar nog niet altijd bewust van.” Bij aansprakelijkheid en schade of letsel, hoort vaak een verzekering. Om erachter te komen of het risico ook verzekerbaar is, kan je bij Annemieke terecht.

Voorbeeld
Na de workshop heb je een idee van wanneer er sprake is van een juridisch verwijt in de sport. Eén voorbeeld kan Annemieke vast geven; “Een sprekend voorbeeld is als iemand in een voetbalwedstrijd een bal tegen zijn hoofd krijgt en zijn bril kapot gaat. In negen van de tien gevallen is dat onderdeel van de sport- en spelsituatie. Er is geen sprake van opzet of schending van een zorgvuldigheidsnorm, dus aansprakelijkheid zal niet aan de orde zijn. Het wordt anders als er bijvoorbeeld een pauze is in het spel en een speler zo gefrustreerd is over een gele of rode kaart dat hij één van zijn tegenstanders onderuit schopt. Dan is dat niet meer onderdeel van de sport- en spelsituatie. Een zorgvuldigheidsnorm is naar waarschijnlijkheid geschonden en aansprakelijkheid zal snel worden aangenomen.”

Schrijf je in!
Tijdens het Talentcafé ‘(Top)sport, talent en recht’ op 15 april zal Annemieke ouders voorzien van een interessante workshop over aansprakelijkheid en verzekeringen. Heb jij je al ingeschreven? Zo niet, kan dat nog steeds via deze link!