Omgaan met talent

Alles wat Achterhoek Younited doet, gebeurt in het net van zelfregulatie. Zelfregulatie is de mate waarin iemand cognitief, motivationeel en gedragsmatig bezig is met het eigen leerproces.

Zelf leren presteren

Sport is de ideale omgeving om te leren hoe je talent te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen. Onderzoek toont een duidelijke relatie aan tussen zelfregulatie en het niveau van sporten, maar ook tussen bijvoorbeeld zelfregulatie en het schoolniveau van kinderen. Het inspireren tot bewegen, zelf ondernemen en leren presteren vormt de basis voor de visie en werkwijze Achterhoek Younited. Op positieve wijze presteren en excelleren is de basis voor talentontwikkeling in sport en in het algemeen.

Zelfreflectie

Wij stellen het talent zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces en daarin is zelfreflectie een belangrijk onderdeel. ‘Leer uit het verleden, stel doelen en behaal je eigen top’. Binnen het topsportprogramma geven wij kennis en leren wij de talenten vaardigheden, maar uiteindelijk is het aan het talent zelf wat hij of zij met de informatie doet. Vanuit het topsportprogramma wordt dit gestimuleerd en daarin spelen de ouders, trainers en onderwijsdeskundigen ook een belangrijke rol.

Bijeenkomsten

Over het onderwerp zelfregulatie willen wij op korte termijn bijeenkomsten organiseren voor verschillende doelgroepen met als hoofdthema ‘Presteren en Excelleren’. Het hoofdthema bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Hoe stimuleer je zelfregulatie bij het talent? (voor trainers, onderwijsdeskundigen)
  • Hoe stimuleer ik zelfstandigheid bij mijn kind? Hoe laat ik mijn kind zelf nadenken over zijn of haar leerproces? (voor ouders)
  • Wat moet je doen om een goede topsporter te worden? (voor talenten om bewustwording te creëren)

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met de talentbegeleider via ons contactformulier.