Gezond presteren

Als topsporter ben je altijd op zoek naar balans. Balans tussen bijvoorbeeld sporten, rusten, slapen en voeding. Je kunt als sporter door veel factoren worden belast. Je belastbaarheid houdt in hoeveel je op dat moment aan kan. En wat je aan kan, staat niet vast; het is afhankelijk van hoe jij je voelt. Wanneer je bijvoorbeeld een lange periode druk ervaart, dan neemt je belastbaarheid af. Als je merkt dat jouw inzet wordt gewaardeerd en tot successen leidt, dan neemt je belastbaarheid weer toe. Dat geeft je energie. Dan ben je vaak ook beter bestand tegen blessures.

Workshops en masterclasses

Gezond presteren is een van de expertises van het Achterhoek Younited talentprogramma. De expertise Gezond presteren leert talenten en hun ouders in eerste instantie bewust te zijn van de rol van herstel, het vinden van balans en het luisteren naar je lichaam. Dit willen we bereiken door workshops en masterclasses met als centrale thema blessurepreventie. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

  • Belasting – Belastbaarheid
  • Herstel – slapen en rust
  • Herstel – voeding
  • Belang van warming-up en krachttraining

Vergoeding

Daarnaast kunnen sporters terecht bij de fysiotherapeut voor advies en behandeling. Is de sporter jonger dan 18 jaar? Dan worden er 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Is het talent ouder dan 18 jaar? Dan zijn de vergoedingen vanuit een basisverzekering beperkt en is het advies om aanvullend te verzekeren.

Korting

Binnen het netwerk van Achterhoek Younited en Topsport Gelderland zijn afspraken gemaakt met krachttrainingsfaciliteiten in de regio waar je als sporter (met regiostatus Topsport Gelderland of erkende status NOC*NSF) met korting of zelfs gratis kunt trainen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lonneke Slöetjes via Lonneke@achterhoekinbeweging.nl.