Gezond presteren

Als topsporter ben je altijd op zoek naar balans. Balans tussen bijvoorbeeld sporten, rusten, slapen en voeding. Je kunt als topsporter belast worden door veel factoren. Je belastbaarheid houdt in hoeveel je op dat moment aan kan. Het staat niet vast, maar is afhankelijk van hoe jij je voelt. Wanneer je bijvoorbeeld een lange periode druk ervaart, dan zal je belastbaarheid afnemen. Als je merkt dat jouw inzet wordt gewaardeerd en tot successen leidt, dan zal je belastbaarheid toenemen. Je bent dan ook beter bestand tegen blessures.

Fasering talentprogramma

Gezond presteren is één van de hoofdgebieden van het Achterhoek Younited talentenprogramma. Het hoofdgebied Gezond presteren leert talenten en (gast)ouders in eerste instantie bewust te zijn de rol van herstel, het vinden van balans en het luisteren naar het lichaam. Dit willen we bereiken door het organiseren van inspirerende workshops en masterclasses.

Het centrale thema is blessurepreventie, waarin de volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Belasting – belastbaarheid
  • Herstel – slapen en rust
  • Herstel: voeding
  • Belang van warming-up en krachttraining

Vergoeding

Daarnaast kunnen talenten terecht bij de fysiotherapeut voor advies en behandelingen. Is het talent jonger dan 18 jaar? Dan worden er 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Is het talent ouder dan 18 jaar? Dan zijn de vergoedingen vanuit een basisverzekering beperkt en is het advies om aanvullend te verzekeren.

Kortingsafspraken

Binnen het netwerk van Achterhoek Younited en Topsport Gelderland zijn afspraken gemaakt met krachttrainingsfacilteiten in de regio, waar je als sporter met korting of zelfs gratis kan trainen. Voor informatie kan het talent contact opnemen met de talentbegeleider.