Topsportvriendelijk onderwijs op het Rietveld Lyceum

Als talentvolle sporter is het belangrijk dat de combinatie tussen sport en school zo soepel mogelijk verloopt. Je wilt immers het beste uit jezelf halen op beide vlakken. Het Rietveld Lyceum is een voorbeeld van een middelbare school waar dat mogelijk is. Topsportvriendelijk onderwijs staat hier hoog in het vaandel. We spraken met Rick Eenink, die als coördinator toptalenten van de school uit Doetinchem wel raad weet met dit onderwerp.

Bijna twee jaar geleden begon Eenink in de functie ‘coördinator toptalenten’ aan het Rietveld Lyceum te Doetinchem. De Achterhoekse school, die door Topsport Gelderland gekenmerkt is als ‘topsportvriendelijke school’, biedt onderwijs aan waarbij school en (top)sport zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. “Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen een diploma halen op het niveau dat ze hebben”, vertelt Eenink. “School moet, sporten mag is ons motto, maar er is ons er veel aan gelegen dat het talent op sportgebied óók optimaal ontwikkelt kan worden. Daarvoor hebben wij de mogelijkheden en bieden we diverse faciliteiten om onze leerlingen te helpen en te begeleiden.”

De coördinator houdt zich met name bezig met de zaken van bovenaf. “Ik zit als het ware in de helikopter. Ik geef onder andere presentaties en onderhoud de contacten met ouders, sportbonden of clubs van de betreffende sporter. Ik zie en spreek onze talenten zelf als ze verlof komen aanvragen of als ze hun faciliteitenkaart komen ophalen, maar een groot gedeelte van de ondersteuning van de talenten wordt door collega’s ‘op de vloer’ gegeven.”

De combinatie van school en sport kan voor talentvolle sporters best een uitdaging zijn. Het Rietveld Lyceum probeert talentvolle sporters te ondersteunen. “We kunnen niet bepaalde vakken structureel laten vervallen zoals een LOOT school dat kan, maar ze mogen wel trainen onder lestijd en we helpen de sporter met zo goed mogelijk plannen, zodat alles gewenst op elkaar aansluit. Natuurlijk zonder dat de prestaties teniet worden gedaan. We hebben bijvoorbeeld een faciliteitenkaart. Deze kunnen sporters tien lesuren per periode inzetten om onder lestijd voor zichzelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld om toetsen te leren. Daarnaast bieden we ook een toptalenten-uur aan aan sporters die structureel lessen missen door trainingen of wedstrijden. Daar helpen mijn collega’s ze o.a. met afspraken maken met vakdocenten.”

Echter is het niet altijd makkelijk om de juiste weg te vinden, weet Eenink. “Ondanks alle mogelijkheden loopt een leerling weleens vast. Leerlingen maken vaak lange dagen waardoor ze weinig vrije tijd hebben of geen tijd hebben om te werken aan schoolse zaken. Dan proberen we daar altijd de best passende oplossing voor te zoeken.”

Daarnaast organiseert het Rietveld Lyceum voor de toptalenten en hun ouders/ verzorgers in samenwerking met Achterhoek Younited en Topsport Gelderland een jaarlijkse toptalentenavond en gedurende het schooljaar een aantal workshops voor de sporters in de vorm van ’topsportlessen’. Die zijn gericht op thema’s zoals voeding, gezond presteren, prestatiegedrag en de ondernemende topsporter. Ook wordt er individueel maatwerk aangeboden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zes individuele trajecten bij een sportdiëtist afgelopen schooljaar.

Dat het Rietveld Lyceum een populaire school is voor sporttalenten moge duidelijk zijn. Voetballers als Klaas-Jan Huntelaar, de gebroeders Siem en Luuk de Jong en huidige De Graafschap spelers Hidde Jurjus, Ted van de Pavert en Bart Straalman rondden er hun middelbare schooltijd af. “Veel huidige en oud topsporters hebben hier een verleden. Zo is Stephan Veen tweevoudig olympisch kampioen hockey, Siri Worm international vrouwenvoetbal en is Daan van Haarlem volleybalinternational. Nu breken er ook weer sporters door die pas net bij ons van school zijn. Dione Housheer is al heel jong handbal international en Joris Nieuwenhuis (Sunweb) en Koen Bouwman (Jumbo) wielrennen op het hoogste niveau. Op dit moment beschikken we over een kleine honderd sporters die in het topsporttraject zitten. Veel volleyballers, een BMX’er, een Ajax keeper, een karter, een Europees kampioen judo en nog vele anderen. Ook hebben we zo’n zestig voetballers uit de academie van De Graafschap.”

Als de vraag wordt gesteld of Eenink verbeterpunten ziet met betrekking tot sport en onderwijs antwoordt hij vastberaden; “Ik zou ten alle tijden sport/gym in het basisonderwijs willen zien. We willen toch een gezonde en sportieve maatschappij met gezonde kinderen. Mijn zoontje heeft in zijn kleuterklas geen gym, dat vind ik een gemiste kans. In mijn ogen mag er meer aandacht worden besteed aan bewegingsonderwijs in het algemeen. Ik denk dat wij op het Rietveld Lyceum het goede voorbeeld geven.”